طرح انسجام آموزش و فرهنگ سازی ایمنی راه ها
بسیاری از مشکلات مربوط به حمل ونقل ترافیک در کشور ما ناشی از رفتار استفاده کنندگان است که علت اصلی آن عدم آگاهی، نداشتن آموزش کافی و فقدان وجدان اجتماعی نسبت به حقوق سایر استفاده کنندگان است . کارشناسان علوم اجتماعی بر این باورند که امر آموزش دارای بیشترین تأثیر در اصلاح رفتار است . آموزش و فرهنگ سازی ایمنی راه نیز دارای تاثیر به سزایی در ارتقا ایمنی راه است.
در توصیه های پیشنهادی اسکاپ* به موضوع آموزش و فرهنگ سازی ایمنی در زمینه حملونقل همپای سایر فعالیت های اجرایی اشاره شدهاست، چرا که بدون اصلاح رفتار استفاده کنندگان از سیستم حملونقل، سایر اقدامات اجرایی بازده مطلوبی نخواهد داشت. این امر به ویژه در کشورهای در حال توسعه که فرهنگ عبور و مرور بهعنوان بخشی از فرهنگ شهروندی دچار اعوجاج است، اهمیت بیشتری مییابد.
آموزش در زمینه ایمنی حملونقل با هدف تغییر رفتار استفاده کنندگان از سیستم انجام میگیرد که به ایمنی در عبور و مرور و بهبود حملونقل و ترافیک منجر خواهد شد . آموزش چنانچه به خوبی انجام شود اقدامی در جهت فرهنگسازی است، فرهنگ مجموعهای از آگاهیها و باورهاست که از کودکی در اثر عوامل مختلفی که از محیط و جامعه میگیریم در ما شکل میگیرد و رفتار انسانها در شرایط معمول و دور از هر فشاری ناشی از آن است.
آموزش و فرهنگ ایمنی انگلستان
از سال ۱۹۷۴ در انگلستان اختیار قانونی ایمنی راهها به مقامات محلی واگذار شـده و بسیاری از مقامات محلی این مسئولیت را با استخدام افسران ایمنی جاده و با تأمین هزینه آموزش و اجرای ایمنی و تبلیغات انجام دادند. افسران ایمنـی راههـا کـلاسهـای آمـوزش معلمین را اداره میکنند و مطالب و موضوعات لازم را جهـت کـلاسهـای آموزشـی تهیـه کرده و مشاورههای لازم را ارایه میدهند.
سوئد
سوئد از لحاظ نرخ مالکیت وسیلهنقلیـه در حـد بـالایی اسـت، ۸۱ % مـردم مالـک وسیلهنقلیهاند، همچنین تعداد تصادفات وسایلنقلیه نیز نشان میدهد که این کشور از لحاظ ایمنی ترافیک در وضع بسیار مطلوبی به سر میبرد، بـا ایـن همـه کـشور سـوئد از جملـه کشورهایی است که با برنامهریزیهای گسترده و همه جانبـه نـسبت بـه آمـوزش ایمنـی و کاهش تصادفات اقدامات دامنهداری را انجام میدهد.
طرح انسجام آموزش و فرهنگ سازی ایمنی راه ها از اینجا قابل دانلود است.
*:سازمان توسعه اقتصادی – اجتماعی آسیا و اقیانوسیه