دوره آشنایی با مدیریت ایمنی راه
دوره آشنایی با مدیریت ایمنی راه
دوره مدیریت ایمنی راه با این هدف طراحی شده است که بتواند از دیدگاه کلان، دانش پژوهان را با ایمنی راه آشنا کند.
در این دوره ابتدا به صورت اجمالی وضعیت ایمنی راه در جهان پرداخته می شود. همچنین آخرین گزارش کمیسیون ایمنی راه های کشور مورد بررسی قرار می گیرد.
درس یک : مقدمه ای بر وضعیت ایمنی راه در جهان
آمارها نشان می دهد که هنوز ایمنی راه در قرن بیست و یکم یک مشکل انسانی در سطح بین المللی است و کشور ما از این قاعده مستثنی نیست. در درس بعد به حلقه گم شده در ماتریس آقای هادون می پردازیم تا نقاط ضعف این رویکرد سیستمی به ایمنی راه را بهتر بشناسیم. به عبارت دیگر به این مساله می پردازیم چرا ماتریس هادون به تنهایی نتوانسته گره از مشکلات ایمنی راه باز کند؟
درس دو: بررسی دقیق تر ماتریس هادون
در ادامه به تلاش های بانک جهانی برای غلبه بر نقاط ضعف ماتریس هادون می پردازیم. این راهکار، منجر به طراحی سیستم مدیریت ایمنی راه شده است. در درس سه، به صورت اجمالی به معرفی این سیستم که یک سیستم مدیریتی بر پایه عملکردهای سازمانی است می پردازیم.
درس سه: بانک جهانی و سیستم مدیریت ایمنی راه
کشورهای پیشرو در زمینه ایمنی راه متوجه شدند که استفاده از سیستم مدیریت ایمنی به تنهایی موجب کاهش قابل توجه در تلفات جاده ای نخواهد شد. این کشورها با تدوین اصول رویکرد سیستم ایمن و چشم انداز صفر، محرک هایی برای ارتقا سطح ایمنی راه، ارایه دادند.
درس چهار: تولید کنندگان و مشتریان ایمنی راه – رویکرد سیستم ایمن
سوئد یکی از کشورهایی است که با استفاده از رویکرد سیستم ایمن، چشم انداز ایمنی خود ( چشم انداز صفر) را تدوین کرده است. در درس پنج به اجزای این چشم انداز می پردازیم:
درس پنج: مطالعه موردی- چشم انداز صفر کشور سوئد
با پذیرفته شدن سیستم مدیریت ایمنی توسط نهادهای جهانی، سازمان ملل، با انتشار اصول مرتبط با ایمنی راه، دهه ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ را به عنوان دهه اقدام نام گذاری کرد و براین اساس، خواستار تدوین برنامه استراتژیک ایمنی راه و برنامه اجرایی مطابق اصول منتشر شده، توسط همه کشورها شد.
درس شش: سازمان ملل و اصول ایمنی راه
برای پیاده سازی این سیستم، مانند همه سیستم های مدیریتی نیاز است تا ابزاری بین المللی در دسترس سازمان ها و نهادهای دخیل در ایمنی راه قرار گیرد. سازمان بین المللی استاندارد (ISO) پیش قدم شده است و استاندارد iso 39001 را ارایه کرده است.
درس هفت: ایزو و استاندارد iso 39001